20/9/2022
PSC
És ara que toca actuar
Durant els mesos de setembre i octubre estem fent la campanya de difusió i distribució de materials de la implementació del sistema de contenidor intel·ligent a Montmeló.
Sens dubte és una aposta forta i decidida per avançar-nos, un cop més, a allò que hauran de fer tots els municipis abans de 2024 i que situarà a Montmeló com el primer municipi del Vallès Oriental en posar en marxa aquest sistema.
Malgrat ser any preelectoral, o justament perquè ho és, creiem que hem de presentar als nostres ciutadans solucions pràctiques i efectives per fer de Montmeló un poble més sostenible i adaptat a les exigències europees. Si a més fent-ho podem estalviar pràcticament 500.000 euros del pressupost municipal, val la pena assumir el procés d’adaptació.
La responsabilitat ha superat a l’oportunitat en la decisió de posar en marxa la recollida de residus amb contenidors intel·ligents. Aquest estiu que tot just estem acabant ha deixat palesa la urgència d’algunes actuacions que permetin pal·liar les conseqüències del canvi climàtic.
És aquesta una lluita de tots i totes que no podem endarrerir. Les directives europees demanen aconseguir un reciclatge del 60% per al 2030. Amb el sistema de contenidors intel·ligents tothom coincideix que aquest percentatge el podrem aconseguir abans no acabi 2022. Hores d’ara estem al 42%.
Si s’hagués de resumir en poques paraules l’objectiu d’aquest canvi de model aquestes podrien ser : “Reduïm el contenidor gris. Separem millor.”
Si separem millor, el contenidor gris serà el què ha de ser. El contenidor on va a parar únicament allò que no és reciclable. Això unit a que es pagarà menys per la recollida i tractament de la resta, perquè tindrem un major retorn de la recollida selectiva, farà possible que les taxes no augmentin i, en funció de l’evolució del percentatge de reciclatge, que fins i tot poguessin baixar.
En tot cas, quant millor fem aquest reciclatge més gran serà la nostra aportació a la lluita contra el canvi climàtic i en deixar un planeta més sostenible a les futures generacions.
Aquests canvis, que ara a alguns els poden semblar una mica molestos, no ho dubteu, seran motiu d’orgull de Montmeló.
Canviem Montmeló
Intel·ligència als contenidors?
A aquestes alçades la ciutadania de Montmeló hem assolit uns coneixements tècnics sobre el funcionament dels nous contenidors que ens permetrien vendre’ls i comercialitzar-los on calgués.
Les detallades explicacions tècniques de l’alcalde i el govern municipal sobre la seva darrera compra ens han instruït, però han estat inversament proporcionals al debat previ sobre quin model triar. El debat s’ha produït, a posteriori, per apaivagar el descontentament a través de les xarxes socials.
No es va incentivar la reflexió ciutadana, basada en tots els elements econòmics, socials i ambientals, ni s’estan explicant els costos reals d’implantació d’aquest nou model de contenidors. Perquè serem prova pilot, però gratuït no hi ha res. No s’està explicant, si se sap, la inversió en manteniment i personal que caldrà per gestionar aquests contenidors i les dades que se’n poden extreure. Tampoc quin règim sancionador s’aplicarà a qui no recicli o no recicli bé, en cas que de poder-se identificar. Perquè si no som capaços d’identificar vàndals que cremen contenidors, podrem identificar qui recicla cada deixalla? Si els pedals s’estan trencant com passava amb els contenidors anteriors, no s’espatllaran també els xips i les tapes?
En cap moment s’han plantejat models alternatius de recollida selectiva ni s’ha ofert tota la informació a la ciutadania per tal d’anticipar i aprofundir el debat. Des de Canviem Montmeló ens hagués agradat que aquest s’hagués produït i creiem que hauria d’haver finalitzat amb una consulta ciutadana sobre quin model implementar.
Sigui com sigui, amb fets consumats, els “intel·ligents” seran el 4t model de contenidors que compra i instal·la l’Ajuntament de Montmeló aquest segle, el 3r de la darrera dècada. Hem conviscut amb els contenidors soterrats, els de càrrega frontal, els de càrrega lateral i ara els “intel·ligents”. Cadascun amb les seves particularitats i els seus sistemes de recollida, cohabitant darrerament. L’evolució dels nivells de recollida selectiva amb els tres models anteriors no ha experimentat però un increment destacable (42’68% el 2021) i Montmeló continua per sota del 50% de recollida que marcava la UE a partir del 2020 i de la mitjana de Catalunya (46’6%).
Des de Canviem Montmeló animem a tota la ciutadania del nostre poble que separi els seus residus de forma correcta, per minimitzar l’impacte econòmic i ambiental que generen. Però encoratgem també al govern de l’Ajuntament de Montmeló a practicar una gestió més eficient dels recursos i a tractar a la ciutadania de Montmeló com a persones adultes. Fent partícip a la ciutadania i escoltant-la quan es vulguin implementar canvis, com aquest nou model de recollida selectiva, segur que trobaran més intel·ligència que a dins la maquinària llampant dels últims contenidors.
Fem Montmeló
Contenidors tancats per augmentar el reciclatge: en parlem?
El proper mes d’octubre entrarà en servei el nou model de recollida de residus triat per l’equip de govern, “contenidors intel·ligents”, amb l’objectiu de millorar els percentatges de reciclatge per donar compliment a la normativa europea, que estan fixats en un percentatge de més del 60 % per l’any 2030 i de més del 65 % l’any 2035. A dia d’avui estem molt lluny d’assolir aquests objectius.
Estem totalment d’acord en que calia fer alguna cosa en aquest sentit, de fet el nostre grup en el programa electoral ja fèiem constar l’elaboració d’un estudi per adaptar el model de recollida de residus amb l’objectiu d’incrementar la quantitat però sobretot la qualitat de totes les fraccions d’objectes de la recollida selectiva. És en aquest últim punt on tenim seriosos dubtes sobre l’eficàcia del model triat per l’equip de govern per la falta de dades objectives. Sabem que no hi ha gaires més opcions, tot està inventat i només hi ha dos sistemes que permeten fer-ho amb garanties: el Porta a Porta i els contenidors tancats amb obertura mitjançant identificació electrònica.
Aquests últims dies estem escoltant paraules com coresponsabilitat, estalvi econòmic o objectius, paraules sorgides quan es produeix una proposta de canvi a la societat, però el nostre grup voldríem aclarir alguns conceptes que pensem que no s’estan explicant i que la ciutadania de Montmeló hauria de saber.
S’entén per coresponsabilitat la responsabilitat compartida, de la definició es desprèn que, per ser corresponsables és necessària una negociació entre totes les parts implicades. I és aquí on volem manifestar que l’equip de govern, una vegada més, no ha tingut en compte aquesta negociació amb la resta de grups de l’oposició. Només vam ser informats del model escollit com la resta de la ciutadania i pensem que calia anar una mica més lluny amb la creació d’un pla de residus municipal on tots els grups amb representació, així com també el Consell de poble, poguessin dir la seva amb l’objectiu de fixar acords per poder assolir amb garanties de futur els objectius marcats per Europa.
Es parla d’un estalvi econòmic de 500.000 euros per l’Ajuntament com a prova pilot de la comarca i això es correcte perquè la licitació s’ha realitzat des de el Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental. Per tant, la inversió que havia de realitzar l’Ajuntament per aquest concepte la pot destinar a un altre inversió, però dit això també volem aclarir i explicar que el cost de la licitació del Consorci de Residus repercuteix directament a la taxa de residus municipal i per tant, és la ciutadania qui pagarà en un futur el cost de la nova implantació dins del seu rebut d’escombraries.
El futur proper ha de concloure en l’aplicació de sistemes de taxa justa, en el qual les persones que adquireixen un major grau de responsabilitat amb el planeta generant menys i reciclant millor. Qui gestionarà les dades generades pel nou sistema?, Qui farà el seguiment a peu de carrer? De quin volum de personal disposem per poder fer tot això? Aquestes són algunes de les preguntes que ens preocupen perquè la ciutadania de Montmeló puguin pagar taxes de recollida de residus més econòmiques que les persones que no adquireixen aquest grau de responsabilitat.
Aquest és l’objectiu al final del camí i per tant els sistemes de recollida que implantem avui han d’estar preparats per aplicar-ho però per sobre de tot, l’objectiu no pot ser només econòmic o en reciclar més, sinó fer-ho amb qualitat per així assolir el principal objectiu d’aquest canvi, el mediambiental.
ERC
Endavant per Montmeló
Engeguem nou curs polític, l’últim d’aquest legislatura. Som conscients que ens toca afrontar un context força complicat, però mantenim les mateixes ganes de sempre de millorar el nostre poble i d’ajudar en tot el possible a empreses i ciutadans.
A nivell de comerç i petita empresa, seguim proposant la fira de segona mà i col·leccionisme, es trauran nous ajuts per al sector, i es treballa també per potenciar al màxim la 2a Nit del Comerç, prevista per al proper 7 d’octubre, i a la qual us animem a participar. Aquesta activitat, impulsada des de la Unió de Botiguers i Comerciants de Montmeló, comptarà també amb la presència de diverses entitats que faran activitats al carrer. Tancarem l’any amb una nova campanya de Nadal “Emociona’t”.
A nivell d’ocupació, ens encoratja el fet de tenir una taxa d’atur comparativament baixa, inferior a la comarcal, a la qual puc dir que hi contribuïm mercès a la tasca que es fa des del Servei Local d’Ocupació, el suport dels Plans d’Ocupació locals i comarcals, i la proposta de noves accions formatives, com les d’aquest setembre amb la setmana digital, amb accions per potenciar la presència a xarxes com Linkedin, Infojobs o Twitter a l’hora de buscar feina i contactes.
Estem també visitant diverses empreses i mercès a això confiem poder tirar endavant properament noves accions de formació a mida amb opció de contractació per a les persones participants.
Per últim, però no per això menys important, el relleu que hi ha hagut al capdavant de la OMIC, que ha permès comptar amb els serveis d’una empresa amb més experiència en la gestió de reclamacions i la resolució dels conflictes que presenten les persones consumidores. Són diversos àmbits en els que treballem activament i aquests en són alguns exemples de millora.
Seguim aquí, i seguim així, endavant per Montmeló.
Podeu contactar amb nosaltres a traves de xarxes o al correu: amonserrat@montmelo.cat
Data de modificació: 22/09/2022 19:51:09
© Ajuntament de Montmeló
Plaça de la Vila, 1
08160 - Montmeló
Tel. 935.720.000
Fax. 935.720.420