Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

16:05  |  23/11/2024

Data i hora oficial

10 d'octubre. Dia Mundial de la Salut Mental

  • Dia Mundial Salut Mental

    Dia Mundial Salut Mental

10/10/2022

Dilluns 10 d'octubre se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental, promogut per la Federació Mundial de la Salut Mental i amb l’adhesió de l’Organització Mundial de la Salut.

 

Aquesta commemoració representa un compromís global per crear consciència sobre els problemes de salut mental a tot el món i mobilitzar esforços en suport de la salut mental. Aquest any el lema triat és “Dona-li like a la salut mental. Pel dret a créixer en benestar”, focalitzant la proposta en la infància, l’adolescència i la joventut, col·lectius més vulnerables i que requereixen més esforços en matèria de salut mental.

 

La imatge elaborada pel dissenyador Antonio Lorente, pretén connectar amb la població més jove, posant-los en primer pla i fent una picada d’ullet a una de les vies de comunicació que més utilitzen els joves i adolescents: les xarxes socials.

 

La salut mental infantojuvenil és una de les principals assignatures pendents de la sanitat espanyola que és urgent millorar. Segons l’Organització Mundial de la Salut, en el món, una de cada set persones joves de 10 a 19 anys pateix algun trastorn mental.

 

Però per què una data per a la salut mental?

 

L’objectiu del Dia Mundial de la Salut Mental és interpel·lar i involucrar en la cura i la protecció de la salut mental des de la infància, no només a institucions i agents decisoris, sinó també a joves i adolescents, així com a famílies amb nens i nenes, i a les comunitats educatives, perquè prestin atenció a la salut mental i li atorguin la importància que té en la vida de les persones, pràcticament des que neixen. L'esforç per diagnosticar i tractar trastorns de salut mental a edats tempranes redueix el cost financer en el futur i evita problemes derivats, com pot ser el suïcidi.

 

Segons un informe d’UNICEF, l’ansietat i la depressió representen al voltant del 40% d’aquests problemes de salut mental i, a això, s’ha de sumar el malestar psicosocial de nens, nenes i joves que no arriba al nivell de trastorn mental però que pertorba la seva vida, la seva salut i les seves expectatives de futur.

 

L’educació emocional és una de les peces claus per fomentar la salut mental des de les primeres etapes de la vida. Però, a més, existeixen una sèrie de factors de risc que influeixen en la salut mental de nenes, nens, adolescents i joves com són haver estat víctima d’abusos sexuals, d’assetjament escolar o ciberbullying, el gènere, les addicions amb substància o sense, ser migrant, la soledat no desitjada o haver sobreviscut un conflicte bèl·lic, entre altres.

 

Per això, és prioritari incrementar els recursos destinats a aquests grups que incloguin la prevenció i promoció de la salut mental, la detecció, el diagnòstic, el tractament i la continuïtat en l’atenció dels trastorns mentals.

 

Però que diu l’Organització Mundial de la Salut sobre la salut mental?

 

L’OMS defineix salut mental com un estat de benestar on l’individu és conscient de les seves pròpies capacitats pot afrontar les tensions normals de la vida, pot treballar de forma productiva i fructífera i és capaç de fer una contribució a la seva comunitat.

 

Segons la mateixa Organització Mundial de la Salut al món hi ha aproximadament 450 milions de persones que pateixen algun tipus de trastorn mental.

 

Segons la Confederació de Salut Mental d’Espanya els problemes relacionats amb la salut mental seran la principal causa de discapacitat en el món l’any 2030.

 

Segons la darrera enquesta Nacional de Salut d’Espanya, 1 de cada 10 adults i 1 de cada 100 nens tenen algun problema de salut mental, en aquesta xifra les dones són les que prevalen amb una quantitat que dobla la de les estadístiques masculines.

 

La salut mental implica tots aquells elements relacionats amb el benestar, equilibri emocional, psicològic i de tipus social d’un individu. Entendre quins són els factors que poden ajudar a mantenir un bon desenvolupament en les nostres activitats diàries és clau per poder mantenir la nostra ment serena.

 

Però com podem ajudar a millorar la nostra salut mental?

 

L’alimentació és una de les maneres més immediates de començar a millorar el funcionament del nostre cervell, i també, l’exercici físic que genera l’alliberament d’endorfines, les hormones encarregades d’estimular les zones del nostre cervell on es generen les emocions plaents.

 

És necessari poder tenir suport emocional dels nostres amics, parella i dels nostres afectes propers. Parlar sobre allò que ens pertorba o ens està fent sentir malament, ens permet observar amb perspectiva els nostres pensaments i donar-li nom a les nostres emocions.

 

Envoltar-nos d’informació positiva o escoltar a persones que inspiren sentiments regeneratius, pot ser una estratègia per ajudar-nos i, ajudar a altres, a trobar alternatives més compassives a les emocions que estem sentint.

 

Aquestes claus, per petites que semblin, poden ser molt efectives quan ens trobem en situacions d’alt estrès i ens poden ajudar a trobar estabilitat quan travessem un moment difícil en les nostres vides.

 

Ràdio Montmeló s'ha volgut sumar a aquesta celebració dedicant el Montmeló Sona de divendres 7 d'octubre per desestigmatizar les malalties mentals. En el programa podreu escoltar una entrevista amb la psiquiatra i psicoterapeuta Maite Morató. Podeu escoltar l'entrevista clicant aquí

 

Montmeló Sona número 39. Divendres 7 d'octubre de 2022



Data de modificació: 10/10/2022 13:07:18

Escut de Montmeló

© Ajuntament de Montmeló
Plaça de la Vila, 1
08160 - Montmeló
Tel. 935.720.000
Fax. 935.720.420

Comparteix:

  • Facebook

Segueix-nos:

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • rss