13/8/2015
Assumpció de Maria o Assumpció de la Mare de Déu és la creença, d'acord a la tradició i teologia de l'Església catòlica i de l'Església ortodoxa, que el cos i ànima de la Mare de Déu, la mare de Jesucrist, van ser portats al Cel després d'acabar els seus dies a la Terra. No s'ha de confondre amb l'Ascensió, que fa referència al propi Jesucrist.
Aquest trasllat és anomenat Assumptio Beatæ Mariæ Virginis (Assumpció de la Benaventurada Mare de Déu) pels catòlics romans- La doctrina va ser definida com a dogma de fepel papa Pius XII el 1 novembre 1950 . L'Església catòlica celebra aquesta festa en honor de Maria a Orient des del segle VI ia Roma des del segle VII. La festivitat se celebra el 15 d'agost.
HISTÒRIA
Primeres referències litúrgiques
La primera referència oficial a l'Assumpció es troba en la litúrgia oriental; al segle IV se celebrava la festa de "El Record de Maria" que commemorava l'entrada al cel de la Mare de Déu i on es feia referència a la seva assumpció. Aquesta festa al segle VI va ser cridada la Dormitio (χοίμŋσις) o Dormició de Maria, on se celebrava la mort, resurrecció i assumpció de Maria.
Relats apòcrifs
Els relats apòcrifs sobre l'assumpció de Maria apareixen aproximadament des del segle IV i V. Sent el més difós i possiblement un dels més antics en l'orient bizantí el Llibre de Sant Joan Evangelista (el Teòleg). Aquest i altres escrits apòcrifs van tenir gran influència en diverses homilies i escrits dels oradors orientals, com per exemple Juan de Tessalònica, Juan de Damasc, sant Andreu de Creta, sant Germà de Constantinoble, entre d'altres. Si bé no tenien ni tenen caràcter històric, l'Església catòlica va veure en aquests escrits el fons teològic que existia i del com els relats eren expressions adornades.
Data de modificació: 27/08/2015 13:35:05
© Ajuntament de Montmeló
Plaça de la Vila, 1
08160 - Montmeló
Tel. 935.720.000
Fax. 935.720.420