Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

19:28  |  21/09/2024

Data i hora oficial

Articles d'opinió dels grups polítics - Crònica 49 - Novembre 2021

  • Articles d'opinió: PSC - Canviem Montmeló - Fem Montmeló - ERC

    Articles d'opinió: PSC - Canviem Montmeló - Fem Montmeló - ERC

25/11/2021

PSC

 

Defensem la lluita per una vida lliure de violències

 

El 25 de Novembre de 2021, commemorem el Dia internacional per l’eliminació de la violència vers les dones.

Any rere any continuem defensant la lluita per una vida lliure de violències i denunciant desigualtats, en especial, aquelles que s’efectuen envers les dones.

 

La lluita contra aquesta xacra ha de ser totalment compartida. No només podem esperar que a través de les institucions sigui suficient. L’eliminació de la violència envers les dones necessita que tots i totes siguem responsables. Només si ens coresponsabilitzem, podrem canviar allò que no ens sembla bé, allò que no compartim, allò que no es sembla just i especialment, quan ens referim a aquelles desigualtats que s’exerceixen només pel simple fet de ser dona.

 

Cada setmana acostumem a escoltar, llegir o veure notícies sobre diferents esdeveniments esgarrifosos d’episodis masclistes. Cal demostrar amb fets aquest ferm rebuig i defensar una societat on la violència, de qualsevol tipus, no hi pugui tenir lloc. Cal que denunciem i fem visible que no compartim aquests comportaments.

 

La societat canvia, i sota aquest punt, cada cop ens estem tornant més sensibles. Tothom hauria de fer l’exercici de detectar quins aspectes habituals en la nostra vida diària fins ara són “correctes” pel simple fet que “sempre ho hem fet així” i ens qüestionem si allò podria ser una conseqüència més del patriarcat i que ho tenim tan arrelat dins nostre, que no som capaços de detectar-ho sense fer aquest esforç. M’agradaria animar-vos a qüestionar-nos moltes de les nostres accions i pensaments del nostre dia.

 

De la mateixa manera que la societat canvia, també podem detectar altres violències que o bé aquelles que continuen existint, com per exemple la violència vicària o la violència obstètrica i la conseqüent vulneració de drets sexuals i reproductius o la violència digital on podem observar quin és el paper masclista estereotipat que es mostra de les dones sobretot de les més joves en el món de les xarxes socials.

 

És per això que ens necessitem per construir una societat millor, més justa, més igualitària, amb cap tipus de tolerància i on totes les persones puguem ser i sentir-nos lliures defensant sempre el que som i el que volem ser.

 

 

Canviem Montmeló

 

Montmeló lliure de violència masclista

 

Les dones fa temps que sortim al carrer defensant el nostre dret a viure sense por a ser violades, maltractades o assassinades. Cada 25 de novembre, i en cada cas de violència masclista, hem sortit a cridar "no esteu soles", "ni una menys" o "només sí és sí". Però els casos segueixen creixent al nostre país, i cada dia ens aixequem amb un cas més de violència masclista.

 

Les dades són esgarrifoses, però en el nostre país una dona és violada cada 8 hores. En aquest 2021 més de 955 dones han estat violades, 37 dones han estat assassinades i es comptabilitza un total de 75.722 denúncies per violència masclista.

 

En aquest país tenim un problema de base i es diu patriarcat, i necessitem erradicar d'una vegada aquesta xacra des de l'arrel.

 

Des de Canviem Montmeló tenim un compromís ferm en seguir treballant en polítiques públiques que posin fi a les violències masclistes i que garanteixin l'atenció, la recuperació i la reparació de les supervivents. Per això hem proposat al govern municipal un seguit de propostes que encara no s'han portat a terme o ho han fet de manera insuficient.

 

Proposem que hi hagi una atenció a les víctimes per diverses vies, amb un telèfon anònim, un número de Whats App al que poder escriure en cas de no poder trucar i la col·laboració dels comerços i els equipaments municipals per denunciar els possibles casos de violència masclista.

 

Cal reactivar el Punt Dona de l'Ajuntament de Montmeló, dotant-lo de més hores a la tarda, i que hi hagi una major coordinació amb l'Associació de Dones de Montmeló per la Igualtat.

 

Des de la Regidoria de Feminisme i Igualtat s'ha de treballar d'una forma més transversal amb les àrees d'Acció Social, Joventut i Educació, promovent tallers i xerrades educatives i socials de prevenció i contra les violències masclistes, i treballant colze a colze amb les demandes de les dones de Montmeló per oferir carrers més segurs i il·luminats.

 

En aquesta lluita contra les violències masclistes tots i totes som responsables i còmplices en la construcció d'un món millor. Comença sent exemple i assenyalant a qui l'exerceix.

 

 

Fem Montmeló

 

Fem Montmeló lliure de masclisme i violència

 

A poc a poc la ciutadania de Montmeló va recuperant la “normalitat” que la pandèmia ens ha arrabassat al llarg de més d’un any i mig, de la mateixa manera que ho ha fet a la resta del món. Però, ens hem parat a pensar que suposa recuperar la normalitat per a col·lectius que fa un any i mig ja patien situacions de risc social i/o vulnerabilitat? Quin és aquest nou escenari?

 

En breu, el 25 de novembre, es commemora el dia internacional contra la Violència masclista, una data que lluny de reduir les xifres de dones que la pateixen, s’han vist incrementades en aquest període de confinament. Les dones han hagut de conviure amb els seus agressors, reduint al màxim les seves relacions familiars i d’amics/veïns augmentant les seves patologies físiques i mentals (l’Observatori de la Igualtat de Gènere detecta al maig 1321  trucades al 900 respecte a les 649 al febrer de l’any 2020). Què suposa per a elles tornar a la normalitat? Poder-se relacionar i fugir, en part, del control de l’agressor, però això pot tenir un efecte boomerang. Aquesta situació afecta cada vegada més a tot el nucli familiar, més conegut com a violència vicària (fer mal als fills, per provocar més dolor a la mare). Un increment notable, també ha estat els assetjaments i violacions que pateixen moltes dones quan han començat a sortir i divertir-se en el temps d’oci. Potser hem de pensar en diferents maneres de donar resposta a una situació tan greu que ens afecta principalment a les dones, però també als homes.

 

Des de la nostra formació creiem que cal fer passos en ferm i, per això, cal donar exemple i marcar línies estratègiques que donin prioritat a visions professionals diferents per aconseguir objectius diferents (menys violència masclista i menys assassinats de dones). Quan parlem de donar exemple, volem dir, d’una banda, mostrar una imatge unida de dones-homes lluitant contra la violència masclista, l’assetjament, entre altres temes, perquè tothom té dret a manifestar el seu rebuig contra les actuacions d’ira i agressió extrema i que  es senti representat. D’altra banda, fer servir una forma de parlar menys crispada, menys autoritària i menys agressiva a les nostres intervencions publiques que fomenten el descrèdit polític  i perpetuen un model de superioritat basat en rols autoritaris.

 

Existeix una altra manera de FER política més amable amb més calma, on es tracten els problemes reals que preocupen a la gent de Montmeló. Per què no treballem TOTES/TOTS units per un Montmeló lliure de masclisme i de violència?

 

 

ERC

 

Una república feminista amb igualtat efectiva entre dones i homes

 

La República ha de ser la plasmació d’una societat de dones i homes lliures i iguals que comparteixin les responsabilitats, en el qual es garanteixi l’accés de les dones en tots els àmbits de representació i presa de decisió. La República ha de vetllar per fer efectius els drets de les dones en igualtat de condicions en tots els àmbits de la vida pública i professional i escometre qualsevol discriminació per raó de gènere o de dependència per raons socioeconòmiques. Una República on les dones se sentin lliures i segures per decidir ser mares i sobre el seu propi cos.

 

Es creu que la violència masclista és un problema social cada cop més minoritari, però el cert és que la violència masclista persisteix i podem assegurar que no només no s’ha reduït, sinó que es transforma i s’adapta als nous formats de relació de les persones i entre els més joves especialment amb l’ús de les noves tecnologies.

 

Aquesta xacra, l’hem de resoldre des del compromís de les polítiques públiques amb coordinació amb les entitats de dones i amb una resposta unívoca ciutadana de rebuig. Ens cal ser una sola veu i treballar de manera coordinada, i des de diferents àmbits, per la prevenció, la detecció de la violència masclista i l’atenció i la reparació de les víctimes i els seus fills i filles.



Data de modificació: 25/11/2021 19:49:55

Escut de Montmeló

© Ajuntament de Montmeló
Plaça de la Vila, 1
08160 - Montmeló
Tel. 935.720.000
Fax. 935.720.420

Comparteix:

  • Facebook

Segueix-nos:

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • rss