Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

22:24  |  20/09/2024

Data i hora oficial

Articles d'opinió dels grups polítics - Crònica 55 - Maig 2022

  • Articles d'opinió: PSC - Canviem Montmeló - Fem Montmeló - ERC

    Articles d'opinió: PSC - Canviem Montmeló - Fem Montmeló - ERC

20/5/2022

PSC

 

Treballem per eradicar les ocupacions il·legals

 

Davant l'increment de casos d'ocupacions d'habitatges de caire conflictiu, que no sols suposen una usurpació de la propietat privada, sinó també s'esdevenen una usurpació de bens col·lectius i comuns com són els barris i la via pública quan veuen alterada la seva convivència veïnal per aquest fenomen i després  de treballar el setembre del 2020 una primera proposta de Declaració Institucional pels Ajuntaments des de la Secretaria de Política Municipal conjuntament amb la Secretaria d'Habitatge, des de la convicció que els governs locals no poden abordar en solitari situacions molt complexes que deriven en conflictes veïnals i que, per tant, el Govern de la Generalitat no pot mirar cap a una altra banda i no fer res. Així mateix, la DI refermava el compromís dels i les socialistes amb les polítiques públiques d'habitatge.

 

Catalunya és la comunitat autònoma amb més ocupacions il·legals d’habitatges. Segons les dades del Ministeri de l’Interior publicades el mes de gener de 2022, i que recullen els casos fins a setembre de 2021, l’ocupació il·legal d’habitatges a Catalunya suposa un 42% del total d’ocupacions a l’Estat espanyol: sobre un total de 13.389 casos, només a Catalunya n’hi ha 5.689 i, a la província de Barcelona, es concentren 4.229 ocupacions, la qual cosa significa un 74% del total català. I això són només dades oficials que, segurament no recullen el total dels casos.

 

A dia d'avui, malauradament encara no hem avançat prou per aturar i eradicar aquestes situacions de gran complexitat, i és per aquest motiu que celebrem i volem compartir la nova proposta de moció municipal, que portarem a aprovació al proper Ple municipal, que l'Associació de Municipis de l'Arc Metropolità de Barcelona -integrat per alcaldesses i alcaldes de les principals formacions polítiques- han acordat per, principalment, lluitar contra les màfies que hi ha darrera de les ocupacions, i que s’estan aprofitant de la necessitat de moltes famílies vulnerables, i per eradicar les activitats delictives que es fan dins aquest tipus d’habitatges ocupats. També per trobar solució a casos aïllats, com passa a Montmeló, on es barregen problemes de conducta personal amb mancances d’habitatge i de mitjans.

 

Així, cal actuar decididament en aquelles situacions on s’està amenaçant i extorsionant a veïns i veïnes, i abordar la situació en que viuen famílies que ocupen habitatges o locals sense condicions d’habitabilitat, amb els subministraments connectats en precàries condicions, posant en perill les seves vides i les de tota la comunitat.

 

Els Ajuntaments no poden gestionar sols aquestes situacions, per això es necessària una coordinació entre administracions i en especial amb el Govern de la Generalitat.

 

En definitiva, cal que treballem plegats totes les administracions per assolir una habitatge digne per a tothom tal com ens mana la Constitució, perquè NO és tolerable que hi hagi habitatges buits, de la mateixa manera que NO és tolerable que s’ocupin habitatges il·legalment que generin amb episodis de conflictivitat als nostres carrers i barris.

 

 

Canviem Montmeló

 

Matrix Montmeló

 

La gent que vivim a Montmeló estem connectats comunicativament a una realitat paral·lela, fantàstica i de política ficció. Des de les xarxes socials, canals i mitjans de comunicació oficials de l’Ajuntament, com aquesta publicació mateixa, sembla talment que visquem al millor dels mons possibles.

 

Així haureu llegit o vist en més d’una ocasió que les obres de la nova Residència-Centre de Dia avancen a molt bon ritme, que l’Ajuntament obté premis per la seva transparència comunicativa o que la ciutadania de Montmeló està encantada amb les vies, espais i serveis públics.

 

Després, passegem pels carrers i parlem amb el veïnat i la realitat és una altra ben diferent, però si ens limitem a quedar-nos a casa i llegir, veure i escoltar el que ens arriba no podríem estar millor, no cal que canviem res.

 

Nosaltres, sense ànim de desmuntar la felicitat de ningú, entendreu que dient-nos Canviem Montmeló i estant a l’oposició, sí que veiem cada dia coses per canviar i ens consta que moltes veïnes i veïns també. I creiem que és saludable democràticament que així sigui.

 

Creiem que no hauria de passar res per explicar a la ciutadania i procurar canviar per exemple:

  • Quin és l’estat de les canonades d’aigua i clavegueres de Montmeló?
  • Per què Montmeló pateix contínuament talls de llum?
  • Per què l’Ajuntament no contesta determinades instàncies que la ciutadania li fa arribar?
  • Per què als partits de l’oposició no se’ns facilita la documentació dels plens quan tocaria legalment?
  • Quin són els costos d’anar canviant asfaltats i acabats defectuosos de vies públiques?
  • Quins increments de preu i endarreriments estan tenint les obres públiques, com la de la nova Residència?
  • Quants anys més d’endarreriment en la urbanització de la Llosa estem disposats a aguantar?
  • Quin cost ha tingut la reparació de les goteres a la Sala Polivalent?
  • Quina és la qualitat de l’aire que respirem?
  • Què està fent l’Ajuntament per evitar el desmantellament del Centre d’Atenció Primària de Montmeló?
  • Hi ha cap pla per frenar el tancament de comerços locals?
  • Hi ha cap pla per evitar la fuga de jovent de Montmeló?
  • Per què el Pla local d’habitatge està caducat des de fa 10 anys?
  • ...

La llista seria molt llarga però ni disposem de més espai aquí ni la podríem acabar sense la vostra participació. Podeu contactar amb nosaltres per telèfon o whatsapp 622547830, correu electrònic info@canviemmontmelo.cat i a través de les xarxes socials @canviemmontmelo.

 

 

Fem Montmeló

 

FM: Fem-la més nostra!

 

Per fi s’acosta aquesta esperada data per molts de nosaltres, la Festa Major de Montmeló, la festa “gran”!

 

Les festes majors, al llarg dels anys, han esdevingut un punt de trobada de les comunitats i, molt sovint, una vàlvula per alliberar la pressió del dia a dia. La festa marca un parèntesi en la monotonia de la vida d’un poble o una ciutat, on carrers i places canvien la seva fisonomia i els vilatans fan festa com una petita revolta contra aquesta quotidianitat.

 

Cal pensar en la festa com instrument d’impuls de les relacions entre veïns i veïnes i de millora de la convivència: (dels que ja porten aquí molts anys i dels nouvinguts, dels joves i dels més grans, dels que hi participen activament i dels que s’ho miren des de la cadira o la vorera).

 

Som conscients que la pandèmia  va estroncar, de cop, tota la dinàmica i la inèrcia que les entitats de Montmeló van abocar en les anteriors festes majors.

 

Enguany, un cop “controlat” el virus, i amb les ganes de retrobament, pensàvem que seria un bon moment per replantejar l’esperit participatiu de la festa i dissenyar, entre totes, un programa atractiu, amb actes per a públics diferents i amb propostes plurals i de qualitat.

 

Constatem i lamentem que no hagi estat així. Les entitats han rebut un correu amb un enllaç a un formulari per donar constància de l’activitat proposada, i no serà fins el 17 de maig que es farà una reunió presencial (gairebé a un mes de la festa major). Durant la pandèmia no teníem més remei que fer-ho així, però hores d’ara considerem que és una manera molt freda de relacionar-se i de manca de caliu per generar noves propostes i poder planificar bé el: què, com, on, quan…

 

Ja sabem que per aquest any no hi som a temps a grans canvis i modificacions, però veiem la necessitat de fer una trobada de reflexió en que tothom (entitats, consistori, persones a títol personal amb ganes i idees innovadores) pugui dir com fer-la millor, en tots els aspectes: participació, activitats, sostenibilitat, finançament, seguretat, impacte al veïnat...

 

Des de FEM volem sacsejar la festa major i plantejar un seguit de consideracions i preguntes que ens ajudin a una primera reflexió:

  • La pandèmia també ens ha portat coses bones, vam quedar molt contents amb el nou espai del Mil·lenari (verd, ampli, …)
  • Enyorem un lloc de retrobament com a espai neuràlgic de la nostra festa que generaven les entitats del poble i era l’excusa per confluir gent de totes les edats.
  • Quan una entitat fa una proposta innovadora cal que rebi el reconeixement per part del consistori ja que si funciona es podrà tenir en compte de cara altres edicions?
  • Com és una bona festa? Què cal per organitzar-la?
  • Les entitats poden participar amb suficient temps i se les acompanya en com fer-ho?
  • Es planifiquen suficients activitats per totes les edats? I si es pensa en activitats intergeneracionals que aglutinin a tots els públics?
  • Com poder atendre a les franges d’edat que no tenen cap atractiu durant el dia?
  • Sabem que no és fàcil d’aconseguir però, com fer que no es superposin activitats per alguns públics?
  • I si s’aprofita per fer de vianants el reivindicat tram del carrer Pompeu Fabra, serviria per fer de nexe d’unió entre els gran d’espais dels diferents actes?
  • I el Consell de Poble, quin paper juga? Ningú ha pensat que és un òrgan que serveix precisament per ser un espai de trobada, de reflexió i de participació?
  • Com implicar a més entitats i ciutadania en l’organització de la festa?
  • Com planificar moments i espais de reflexió per fer una valoració dels actes un cop realitzats i fer-ne propostes a millorar?

Aquests serien, entre d’altres, alguns aspectes que ajudarien a fer aquesta reflexió conjunta que des de FEM creiem imprescindible i necessària per fer més nostra la propera FM.

 

 

ERC

 

Actius

 

Des del nostre grup municipal, dins l’equip de govern, seguim mantenint l’esperit de treball del primer dia.

 

Actius en la promoció de l'ocupació, amb 14 noves contractacions i un pressupost de més de 130000 euros per al Pla d'Ocupació d'enguany, a les quals s'hi sumen les 3 places a través del Consell Comarcal. Amb tallers i cursos de formació, i especialment amb nombroses ofertes que entren i es gestionen ràpidament des del Servei Local d'Ocupació, entre les quals les vinculades als Grans Premis al Circuit, que permetran que moltes persones de Montmeló puguin accedir a una feina. Entre aquestes, força joves, que treballaran per primer cop.

 

Actius en la promoció del nostre comerç, amb una nova campanya al juny, amb noves parades al mercat setmanal, i tirant endavant un estudi d'hàbits de compra i consum de la població de Montmeló, que ens ha de permetre orientar millor les accions per potenciar la dinamització comercial.

 

Actius en la promoció turística, havent completat la senyalització de la ronda de Montmeló i enllestint la planificació d'activitats per donar a conèixer el nostre patrimoni.

 

I actius també en la defensa dels drets dels consumidors, amb tallers de Consum als centres educatius i renovant també el compromís per tenir 4 anys més una OMIC propera a la ciutadania que resol eficaçment totes les qüestions que li arriben.

 

En aquesta mateixa línia seguirem treballant per a la millora del nostre poble.

 

Si ens vols contactar, pots fer-ho a través de xarxes o al mail: Amonserrat@montmelo.cat

 



Data de modificació: 23/05/2022 13:07:28

Escut de Montmeló

© Ajuntament de Montmeló
Plaça de la Vila, 1
08160 - Montmeló
Tel. 935.720.000
Fax. 935.720.420

Comparteix:

  • Facebook

Segueix-nos:

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • rss