Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

22:31  |  18/10/2024

Data i hora oficial

Articles d'opinió dels grups polítics | Crònica 60 - Novembre 2022

  • Articles d'opinió: PSC - Canviem Montmeló - Fem Montmeló - ERC

    Articles d'opinió: PSC - Canviem Montmeló - Fem Montmeló - ERC

22/11/2022

PSC

 

Ordenances i pressupostos amb esperit social

 

L’any 2022 finalitzarà amb una despesa en Acció Social de 1.500.000 euros, el què representa un 12% de la despesa corrent pressupostada.

 

Aquesta quantitat representa, per al municipi de Montmeló, un esforç molt important que reflecteix la voluntat política de què el pressupost estigui al servei de la gent que més ho necessita i que estigui al servei de la igualtat d’oportunitats.

 

Per això, el moment d’aprovació de les ordenances fiscals, que antecedeix necessàriament a l’aprovació dels pressupostos, és un moment molt important per al funcionament de l’Ajuntament. És, de fet, un dels moments bàsics i de més importància de l’Ajuntament.

 

Les ordenances fiscals regulen els ingressos que mitjançant impostos,  taxes i preus públics fan els ajuntaments a l’hora que preveuen els  ingressos que mitjançant transferències corrents fan altres administracions a les arques municipals.

 

Tots aquests ingressos són els que es coneixen com ingressos corrents i són els que han de servir per cobrir les despeses corrents, les que no tenen en compte les inversions i els passius financers.

 

És conegut i està reconegut per part de tothom que els Ajuntaments tenim un sistema de finançament precari i infra-dotat, que fa que, amb un marc competencial expansiu i uns costos creixents, haguem de fer front cada vegada a més necessitats amb els mateixos o menys recursos.

 

L’últim any ha estat un exemple paradigmàtic. La reforma de l’Impost de Plusvàlua ha significat, per a Montmeló, que l’Ajuntament ingressi aproximadament 500.000€ menys. La supressió de peatges i l’assumpció de l’Estat de les autopistes ha comportat que deixem d’ingressar els IBI que fins ara pagaven els concessionaris, etc.

 

Però cap d’aquestes circumstàncies ha fet variar la nostra voluntat de fer de les nostres ordenances un instrument de política social i d’igualtat de la ciutadania més necessitada.

 

Per això les ordenances fiscals per al 2023 han quedat congelades. No hi haurà cap augment d’impostos, taxes o preus públics durant el 2023, i malgrat això mantenim o incrementem les bonificacions d’IBI, subministrament d’aigua, llibres, lloguer i tots aquells aspectes vitals de la vida de molts montmelonins i montmelonines.

 

I ho fem des del convenciment polític i ideològic que un poble amb uns instruments fiscals progressius i justos ens fan un poble més a la mida dels seus ciutadans, més resilient i més preparat per enfrontar els importants reptes de futur.

 

 

Canviem Montmeló

 

Tenim candidat i prioritats per canviar

 

Canviem Montmeló hem escollit i presentat públicament el nostre candidat a l’Alcaldia de Montmeló, en Marcel Comas Subirà. A la seva presentació a la Plaça de la Vila va assenyalar 4 prioritats bàsiques per canviar al nostre poble.

 

1) Escoltar i respectar més a la ciutadania de Montmeló:

  • Canviem els processos participatius, dirigits des del govern municipal, que enredin i menystinguin a la població.
  • Acabem amb la comunicació partidista des dels mitjans municipals, així com amb la manca de resposta a la ciutadania quan s’adreça a l’Ajuntament per canals oficials.
  • Siguem més proactius en la solució de conflictes i problemes, trepitgem més carrer i menys despatx.

 

2) Posar la vida de la gent al centre de les decisions:

  • Canviem el model de gestió del govern municipal per la nova Residència, externalitzat amb una Fundació i amb l’adhesió de l’Ajuntament als Centres Sòcio-Sanitaris Catòlics.
  • Regulem i posem límits a les emissions contaminants a l’atmosfera, que poden fer pudor i fer-nos emmalaltir. Traiem del centre les benzineres i exigim la integració acústica promesa fa dècades pel Circuit i l’Autopista.
  • Reclamem, conjuntament amb la ciutadania i els altres municipis de l’Àrea Bàsica, el retorn de les urgències nocturnes i les places de pediatria retallades al CAP.

3) Treballar per la igualtat d’oportunitats i la justícia social: 

  • Canviem el funcionament de la Borsa de treball per fer-la més transparent i afavorir les contractacions estables de dones, joves i majors de 45 anys.
  • Reduïm l’elevat coeficient de l’IBI residencial i reclamem que el Circuit comenci a pagar com un equipament.
  • Comencem a sancionar l’especulació amb habitatges buits i creem d’una vegada habitatge públic de lloguer i un parc municipal d’habitatge.

4) Enfocar el futur de Montmeló amb mirada llarga:

  • Canviem l’oferta de cicles de formació professional, sumant a l’actual d’imatge personal els de química, automoció i energies renovables.
  • Promovem una comunitat energètica local per gestionar la nostra proposta d’horta fotovoltaica, generadora d’energia renovable per a la població.
  • Reclamem a l’Estat i la Generalitat la urbanització endarrerida de les 2/3 parts de la Llosa, informant i comptant amb la ciutadania de Montmeló.

 

I sobretot obrim la Casa del Comú, que és l’Ajuntament, perquè sigui la casa dels 8.798 habitants del poble, sense cap distinció ni discriminació.

 

 

Fem Montmeló

 

Fem poble!

 

Ja som a finals de novembre i ens proposen fer el darrer article pel Crònica d’enguany (doncs aquesta secció és bimensual). Rumiem de què parlar, què reivindicar, què proposar en aquest espai que se’ns brinda i a totes ens ve un mateix pensament al cap: avui no toca parlar de projectes, propostes, obres, normatives, plans, pressupostos, mocions, residus, impostos...avui toca fer un clam d’agraïment al teixit associatiu de Montmeló.

 

La diversitat d'associacions que trobem registrades a la web de l’ajuntament (15 de culturals, 16 d’esportives, 25 d’àmbit social i 10 d’ensenyament) és l'expressió de la riquesa i pluralitat de la societat montmelonina.

 

El teixit associatiu és una peça clau en la vida del nostre poble, amb un munt d'activitats  festives, esportives, educatives, musicals, d'oci i temps lliure i per a persones grans, entre altres, organitzades per les diferents entitats.

 

A conseqüència de la pandèmia, moltes de les d'activitats que realitzaven aquestes associacions van ser cancel·lades, així com l'activitat econòmica que es generava al seu entorn.

 

Un cop més “controlada” la pandèmia sembla que les entitats comencen a fer una activitat més normalitzada, amb la preocupació de seguir reconstruint el teixit esquinçat els anys anteriors. Segueixen batallant per trobar l’autofinançament, que juntament amb alguna subvenció fa possible l’activitat i amb el neguit de fidelitzar i captar noves persones sòcies que vulguin participar-hi de forma activa, especialment gent jove.

 

Si partim del principi que les entitats i associacions han de ser el motor del municipi i han de realitzar un ampli ventall d’activitats al llarg de tot l’any, cal que des de l’ajuntament es sentin recolzades, acompanyades i s’ofereixin una sèrie d’eines i de recursos necessaris i útils per al dia a dia de les seves activitats: cessió d’espais, formació, assessorament, subvencions, serveis digitals, comunicació.....

 

Per aquest motiu, defensem el projecte del Centre Àgora un equipament sociocultural destinat a l’ús públic de les entitats i als ciutadans amb l’objectiu de fomentar la participació individual i col·lectiva, amb un entorn central com un ateneu per facilitar la relació entre totes elles, dotar d’un espai per la creació de llocs comuns perquè les entitats del nostre poble puguin impulsar activitats que tinguin per objecte el desenvolupament social, cultural, esportiu, de lleure i promoure l’associacionisme i la participació ciutadana en general.

 

Ara que s'acaba l'any i cal aprovar pressupostos, ara que tots els partits comencem a redactar els programes per a les properes eleccions, cal que ho tinguem molt en compte.

 

Seria una bona manera d'agrair l'esforç que les nostres entitats fan desinteressadament al llarg de l'any.

 

 

ERC

 

Montmeló s’ho mereix

 

S'acosta el final d’aquest 2022, un any, un any dur, post-pandèmic, que ha estat, i és, un any ple de reptes, amb la boira permanent que ha creat el conflicte armat a Ucraïna, que ha fet que veiem incrementat fortament el preu de matèries primeres, i, de retruc, el preu de tots els productes i serveis de la llar.

 

Ens avisen que ens hem d’estrènyer més encara el cinturó i que hem de fer de nou un esforç per a superar una crisi que ens ha caigut del cel i que sempre paguem els mateixos.

 

Moltes famílies han vist reduït el seu poder adquisitiu, i això, sumat a problemes que ja venen sols com l’atur, la precarietat laboral o la incertesa de quin futur se’ns prepara, ja no tant sols a nosaltres sinó als nostres fills, fa que la preocupació vagi en augment.

Els últims registres, indiquen que Montmeló te una taxa d’atur per sota de la mitjana del Baix Vallés, però encara hi ha molta feina a fer per a poder baixar encara més aquesta taxa.

 

Des de promoció econòmica seguim treballant per tal d’assessorar, formar, i ajudar a trobar feina a tots els usuaris de la nostra borsa de treball.

 

Aviat en trobarem en plena campanya de Nadal, estem treballant per a afrontar-la i poder donar una empenta al comerç local, però aquesta no serà possible sense la col·laboració ciutadana.

 

Penseu que la confiança, la proximitat i el tracte que us pot donar el comerç del vostre poble, no té preu

Us vull animar a participar d’aquest comerç i de la campanya de Nadal.

 

MONTMELO S’HO MEREIX

 

GRACIES I SEGUIM!



Data de modificació: 24/11/2022 14:43:30

Escut de Montmeló

© Ajuntament de Montmeló
Plaça de la Vila, 1
08160 - Montmeló
Tel. 935.720.000
Fax. 935.720.420

Comparteix:

  • Facebook

Segueix-nos:

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • rss