24/1/2023
És un fet que la pandèmia ha tingut una àmplia repercussió en el benestar emocional i la salut mental de la població.
Equip d’Atenció Primària Montornès-Montmeló. Institut Català de la Salut.- En aquest context, l’abordatge comunitari de la salut emocional de les persones ha esdevingut un dels eixos principals d’actuació per als equips d’atenció primària i per al Departament de Salut. Aquest compromís s’ha concretat a través d’un programa presentat pel Departament de Salut i que preveu la incorporació de professionals referents de benestar emocional comunitari als equips d’atenció primària.
Aquest referent de benestar emocional es va incorporar a l’Equip d’Atenció Primària Montornès-Montmelò el 16 de març de 2022. El punt de partida va ser confeccionar els objectius de salut cap a on orientarem les nostres intervencions en atenció comunitària i de promoció d’hàbits saludables.
Quin paper té?
El referent de benestar emocional permet incrementar les accions d'acompanyament, i millorar l'eficiència de l'abordatge dels problemes de salut mental de les persones en risc de patir-los. És a dir, aquest referent no desenvolupa una funció assistencial: no passa consulta directament, ni les persones usuàries del CAP poden demanar cita per visitar-se. L’objectiu de la seva tasca, per tant, no és tractar la malaltia mental en sí mateixa, sinó evitar que el malestar emocional derivi en malalties més greus, relacionades amb salut mental.
I com ho fa?
Les persones que passen a formar part dels equips com a referents de benestar emocional tenen una formació i unes habilitats en l’abordatge, reconeixement i acompanyament de persones amb patiment emocional. Aquest coneixement, juntament a la immersió que fan en els actius existents al municipi a disposició de la ciutadania, els permet connectar la comunitat amb aquests recursos. La voluntat és potenciar l’apoderament de les persones per promoure les capacitats individuals, però també com a membres de la comunitat.
Les seves tasques complementen les habilitats que ja tenen la resta de professionals que integren els equips, i permet dur a terme un treball conjunt entre l’equip d’infermeria, de medicina i de treball social.
Aquest perfil pot formar part de programes com el de Salut i Escola, fent xerrades sobre hàbits i relacions saludables, o com el de Salut Comunitària dels equips d’atenció primària, amb intervencions a centres educatius, casals de joves i de gent gran, residències, entre d’altres. I també s’incorporarà a les activitats que fem des del CAP. Ja s’han fet intervencions com per exemple, grups de dol, grups per a persones afectades de fibromialgia, grups de gestió emocional i grups d’hàbits saludables, tots ells amb molt bona rebuda per part de les persones que hi han participat.
Data de modificació: 24/01/2023 15:48:09
© Ajuntament de Montmeló
Plaça de la Vila, 1
08160 - Montmeló
Tel. 935.720.000
Fax. 935.720.420