Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

23:55  |  19/09/2024

Data i hora oficial

11 de febrer: Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència

  • Clowntifics

    Clowntifics

5/2/2023

Des de l'any 2015, l'ONU va establir el dia 11 de febrer com el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència. Es va celebrar per primera vegada el 2016. L'objectiu principal d'aquest dia és reivindicar el paper de les dones en la ciència i la tecnologia, i reclamar la igualtat entre homes i dones també en l'àmbit científic.


Segons la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació:

  • A Catalunya, només el 20% dels catedràtics són dones.
  • Només el 28% dels investigadors del món són dones.
  • Les dones només representen el 35% entre els estudiants de carreres relacionades amb ciència, tecnologia, enginyeria o matemàtiques.
  • Només el 26% dels càrrecs directius de centres de recerca de Catalunya són dones.


Amb la finalitat de difondre el paper de les dones en la ciència, el dissabte 11 de febrer, a la Sala Polivalent, podreu gaudir de l'espectacle infantil "Clowntifics", a càrrec de Big Van Ciencia. Són un grup de científics i investigadors en actiu amb l'ambició de transformar la comunicació científica en un producte atractiu per a qualsevol públic. Expliquen la ciència més puntera, de manera assequible i divertida a través d'espectacles.

 

Des del dia 9 fins el 15, a la Biblioteca La Grua trobareu un racó de contes i llibres en motiu del Dia internacional de la Nena i la Dona en la Ciència. 

 



Contes per conèixer a dones que han fet importants contribucions a la ciència
Per continuar impulsant el paper de les dones en la ciència, i per fomentar l'interès de les nenes i adolescents en aquest àmbit, us volem fer algunes recomanacions:

 

.

 

Ada, magnífica, científica. (Andrea Beaty)

  • És el primer llibre d'una col·lecció d'àlbums il·lustrats per a nens i nenes; temes relacionats amb la ciència, la tecnologia, les enginyeries i les matemàtiques. Edat: 4-8 anys.

Dones de ciència. 50 pioneres valentes que van canviar el món. (Rachel Ignotofsky)

  • En aquest llibre es dona a conèixer la contribució de 50 dones en el món de la ciència, la tecnologia, l'enginyeria i les matemàtiques des del món antic fins als nostres dies. Edat: 10-12 anys.

Marie Curie i la radioactivitat. (Ian Graham)

  • Marie Curie va descobrir la radioactivitat i va utilitzar els seus estudis per salvar vides durant la Primera Guerra Mundial i per aprendre els secrets del món natural. Vols saber-ne més? Amb tires còmiques i requadres amb dades curioses! Edat: 10-12 anys

 

 

.

 

Col·lecció "Petita&Gran"

  • És una col·lecció de contes que recull la història de grans dones, com dissenyadores, pintores, aventureres, científiques... Podem trobar la història de dones com: Marie Curie, Ada Lovelace, Dian Fossey... Edat: 5-8 anys.

 

 

.

 

Dones negres en la ciència. (Zinthia Álvarez Palomino)

  • Podries esmentar el nom d'una científica negra? No et preocupis si t'ha costat o, simplement, no se t'ha acudit cap nom. És per aquest motiu que l'autora va decidir reunir en aquest llibre 12 microbiografies il·lustrades de dones afrodescendents que van fer història en la ciència i van canviar el món amb les seves aportacions. Hi descobriràs astronautes, químiques prodigis, enginyeres aeroespacials, psicofisiòlogues i fins i tot inventores.

Hipàtia, la Gran mestra d'Alexandria (Victor Garcia Tur)

  • Hipàtia d'Alexandria va ser una de les primeres filòsofes, però, tot i això, els llibres d'història no li han fet gaire justícia. Gran mestra neoplatònica, Hipàtia va destacar als camps de l'astronomia i les matemàtiques. Aquest llibre explica la història de com va aconseguir fer tantes coses en un món dominat pels homes. Edat: 7 – 9 anys

 

 

.

 

Científiques (Cristina Serret)

  • En aquest llibre descobriràs la vida de les dones més enginyoses de la història: arqueòlogues, físiques, astrònomes... totes elles van ser científiques excepcionals! Entre d'altres, coneixeràs la valenta cosmonauta que es va convertir en la primera dona a viatjar a l'espai, la brillant matemàtica que va inventar el llenguatge dels ordinadors, i l'antropòloga que va dedicar la seva vida a estudiar i protegir els goril·les. Perquè les dones també fan història! Edat: 7 – 9 anys.

Jane Goodall: Una història inspiradora (Sabrina Kraus)

  • L'Albert es reuneix cada tarda amb els nens del campament d'estiu per a contar històries reals sobre persones veritablement excepcionals. Aquesta vegada, detalla la fascinant història de Jane Goodall i de com va assolir realitzar el seu somni. Edat: 7 – 9 anys.

La primera astronauta (Cristina Serret)

  • Quan era una nena, Valentina Tereixkova es passava el dia mirant el cel perquè sentia la necessitat d'enlairar-se. I el seu somni es va fer realitat: es va convertir en la primera dona a viatjar a l'espai exterior! En aquest llibre recorrereu la seva vida i la de l'apassionant cursa per explorar l'univers. Com és el sistema solar? Com vesteix una astronauta? Quan vam arribar els humans a la Lluna? Un llibre per volar ben lluny! Edat: 7 – 9 anys.

 



Articles, pàgines web i pòdcasts

 

.

 

Web Dones i ciència

  • És una pàgina web que fa sensibilització sobre la presència de les dones en l'àmbit de la ciència. Recull dades, convoca premis, fa campanyes de sensibilització sobre pioneres en la ciència, o descobriments fets per dones.

Web Enginyeria informatica

  • La Taula Periòdica de les Científiques elaborada per l'enginyera química Teresa Valdés-Solís, on proposava una taula periòdica especial composta per noms de científiques. Cada símbol està associat al nom d'una científica, i hi ha enllaçada la seva biografia.

Pòdcast: Les dones i els dies. Capítol "Les científiques diuen prou"

  • Aquest pòdcast es va fer pel Dia de la Nena i la Dona en la Ciència, de l'any 2021. 

10 Dones científiques que s'haurien d'estudiar a les escoles

  • És un article de la pàgina www.criar.cat que vol reivindicar la tasca d'aquelles dones científiques, que s'haurien d'estudiar a les escoles perquè van fer grans descobriments i perquè serveixin de referents per a les nenes.


Data de modificació: 08/02/2023 11:26:21

Escut de Montmeló

© Ajuntament de Montmeló
Plaça de la Vila, 1
08160 - Montmeló
Tel. 935.720.000
Fax. 935.720.420

Comparteix:

  • Facebook

Segueix-nos:

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • rss